fbpx

Alacsony szénhidrát diéta, vajon jó ez nekünk?

Az utóbbi időben több betegem kérdezte véleményemet a ketogén diétáról. Biztonságosnak tartom? Javasolnám? Az újabban tapasztalható erős felhajtás ellenére, a ketogén diéta nem új történet. Az orvoslásban csaknem 100 éve alkalmazzuk, gyógyszer-rezisztens epilepszia esetében, különösen gyermekeknél. Az 1970-es években Dr. Atkins népszerűsítette fogyókúra gyanánt a nagyon alacsony szénhidrát diétáját, amely egy igen szigorú kéthetes ketogén fázissal kezdődött. Az évek folyamán más divatos diéták is alkalmaztak hasonló megközelítést súlycsökkentés elérésére.

Mi a ketogén diéta?

Lényegében, egy olyan diéta, melynek során a szervezet ketonokat bocsát a véráramba. A sejtek többsége előszeretettel használja a szénhidrátokból származó, a szervezet legfőbb energiaforrását képviselő vércukrot. Ételekből származó vércukor hiányában, a szervezet elkezdi a zsírtartalékát lebontani ketontesteknek nevezett molekulákra (a folyamat a ketózis). Ha létrejön a ketózis, a sejtek többsége a ketontesteket használja energiatermelésre, amíg nem kezdünk el újra szénhidrátot fogyasztani. Energiatermelés céljából a vércukor felhasználásról a zsírtartalék felhasználására váltás általában kettő-öt nap alatt következik be napi 20-50 grammnál kevesebb szénhidrát fogyasztása esetén. Ne felejtsük el, hogy ez egy erősen személyfüggő folyamat, és néhány esetben szigorúbb diéta szükséges elegendő mennyiségű keton termeléséhez.

A ketogén diéta nem tartalmaz szénhidrátokat, viszont fehérjékben és zsírokban gazdag. Jellemzően sok húst, tojást, sajtokat, halat, dióféléket, olajokat, magvakat és rostos zöldségeket tartalmaz. Miután a diéta igen szigorú, nehéz betartani hosszú távon. Normál esetben a szénhidrátok étkezésünk 50%-át teszik ki. A ketogén diéta egyik legerősebb ellenérve, hogy követői sokan túl sok fehérjét és a feldolgozott ételekkel gyenge minőségű zsírokat és nagyon kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak. A vesebetegeknek nem ajánlott, mert a diéta súlyosbíthatja állapotukat. Továbbá, néhányan enyhe fáradtságot tapasztalhatnak kezdetben, másoknál légzési nehézség, hányinger, hányás, székrekedés és alvászavarok fordulhatnak elő.

Vannak előnyei a ketogén diétának?

Alapos bizonyítékkal rendelkezünk, miszerint időnként ugyanolyan hatékonyan csökkenti a gyermeknél az agyvérzés előfordulásának esélyét, mint a gyógyszeres kezelés. A diéta idegvédő hatásai miatt felmerült a pozitív következménye más agyi rendellenességek vonatkozásában, mint a Parkinson kór, Alzheimer kór, szklerózis multiplex, alvászavarok, még az agydaganat esetében is. Ugyanakkor, nem állnak rendelkezésre olyan humán tanulmányok, melyek alapján javasolhatnánk a ketogén diétát a fent említett betegségek kezelésére.

A betegeim elsősorban súlyveszteség elérése érdekében alkalmazzák a ketogén diétát. Előzetes kutatások szerint a nagyon szigorú szénhidrát diétával sokkal gyorsabban érhető el súlyveszteség, mint a hagyományosabb zsír-diétával, vagy a mediterrán diétával. Hosszabb idő elteltével azonban a súlyveszteség tekintetében eltűnnek a különbségek.

A ketogén diétának előnyei mutatkoznak a 2-es típusú cukorbetegség esetén, legalábbis rövidtávon. Igencsak vitatott a koleszterinszintre gyakorolt hatása. Nincsenek folyamatban a diéta cukorbetegségre és magas koleszterinszintre gyakorolt hosszú távú hatását vizsgáló tanulmányok.

Mi a végkövetkeztetés?

A ketogén diéta érdekes alternatíva lehet bizonyos állapotok kezelésére és gyorsíthatja a súlycsökkenést. Ugyanakkor nehéz betartani, továbbá a vörös húsok, vagy más zsíros, feldolgozott és sós ételek közismerten egészségtelenek, nehéz így étkezni hosszú időn keresztül. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a gyors súlycsökkenés-fluktuációhoz vezető „jo-jo diéták”, magasabb halálozási rátával társulnak. Az esetleges következő népszerű, néhány hétig, vagy hónapig tartó diéta helyett (a legtöbben így élnek a ketogén diétával), próbáljunk meg hosszútávon fenntartható változás mellett dönteni. Egy kiegyensúlyozott, feldolgozatlan ételekből, színes gyümölcsökből, zöldségekből, sovány húsokból, halból, teljes kiőrlésű gabonából, diófélékből, magvakból, olívaolajból álló diéta, sok víz fogyasztása mellett a hosszú, egészségesebb vidám élet záloga.

__________________________________________

Amikor egy diéta limitálja a napi szénhidrátfogyasztást, akkor a hiányt a máj úgy kezeli, hogy a zsírraktárakat kezdi el felhasználni energiaforrásként. A ketogén étrend működése erre a ketózis nevű folyamatra alapoz. Az egyszerű ketogén diéta során a napi kalóriabevitel 75%-a áll zsírokból, 20%-ot tesz ki a fehérje, és mindössze 5% szénhidrát engedélyezett. Rendszeres mozgás mellett javasolt, hogy ez az arány az izomépülést segítő fehérjék javára tolódjon el, 60% zsír, 35% protein és 5% szénhidrát arányokban.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász, kardiológus szakorvos