fbpx

Kánikula idején a szív…

A nyár feltartóztathatanul bekövetkezik és míg sokan alig várjuk már a forróságot, oda kell figyelnünk, a kánikula alatt is gondoskodnunk kell egészségünkről.

Hogyan hat a nyári forróság a szívre?

Melegben izzadunk, ezzel is hűtjük szervezetünket, ugyanakkor az átlagosnál több folyadékot veszítünk. Ez a vérnyomás csökkenését és pulzusszám emelkedését vonja maga után. A legtöbb ember számára ez nem okoz fizikai problémát addig, ameddig az elvesztett folyadékot pótolja vízzel, vagy egyéb cukormentes itallal.

Szívbetegekben azonban a forróság különösen nagy terhet ró a szívre és keringésre, ilyenkor különösen fontos az odafigyelés, megfelelő gondoskodás magunkról.

Hogyan hűtsük magunkat nyáron?

  • Fontos a folyamatos folyadék utánpótlás, vízzel, cukormentes itallal. (Ha orvosi javaslatra a folyadékbevitel megszorítása szükséges akkor a háziorvossal tanácsolt megbeszélni folyadékpótlás mértékét.
  • Kerülendő az alkohol és túl sok koffein tartalmú ital fogyasztása. A túlzott mértékű koffein bevitele  további folyadékveszteséget okozhat.
  • Ajánlatos otthon, hűtött lakásban tartózkodni.
  • Lehetőleg kerüljük a szabadban tartózkodást a legforróbb déli (11-15 h) órákban.
  • Ha ez elkerülhetetlen, akkor is próbáljunk a szabadban árnyékos helyen tartózkodni, magas faktorú napvédelmet használni, és kalapot /sapkát viselni .
  • Előnyös szellős, könnyű ruhadarabok viselése.
  • Kerülni kell a megerőltető fizikai aktivitást.

Nyári forróság és szívbetegség

Angina

Koszoúrérbetegségben szenvedőkben a nyári melegben gyakrabban jelentkezhet mellkasi fájdalom, a melegben fokozódik a szív terhelése, megnő az oxigén igény, különösen a fizikai aktivitás alatt.

Szívelégtelenség

Ismert szívelégtelenségben szenvedő betegnél különösen fontos, hogy kerüljék a kinti melegben tartózkodást és lehetőleg hűtött, hűvös helyen tartózkodjanak, hiszen betegségük oka a szív pumpa funkciójának károsodása. Ha a folyadékbevitelt korábban korlátozni javasolták, kezelőorvossal, egyénre szabottan érdemes az egyéb hűtési módok megbeszélése.

Napszúrás

Ha nem kerül időben felismerésre és kezelésre, a nyári forróságban a túl sok folyadékvesztés megemeli a belső testhőmérsékletet, mely életveszélyessé válhat, A napszúrás tünetei a verejtékezés, hideg, nyirkos bőr, szédülés, ájulás, izomgörcsök, melegkiütés, bokakörüli lábdagadás, légzésszám növekedés, hányinger és hányás,

Ilyen tünetek jelentkezése, másokon észlelése esetén azonnali orvosi bevakozás szükséges

Kik a legveszélyeztetebbek?

Az idősek és a kis gyermekek, akiknek a hőszabályozása kevéssé szabályozott nagy melegben.

Kánikulában figyeljünk, érdeklődjünk barátaink, rokonaink egészségi állapota iránt rendszeresen, meggyőződve, hogy a megfelelő hűsölés számukra biztosított, komfortosan érzik magukat.