fbpx

Hogyan hat az alvásmegvonás a szívre?

Öt óra éjszakai alvás megváltoztatja pulzusszámot a rákövetkező napon

Kimutatták, hogy a túl kevés alvás káros hatást gyakorol a szívre és számos tanulmány ezt a körülményt a magas vérnyomással hozza összefüggésbe. A Hypertension c. lap most megjelent számában egy kisebb tanulmány szerint a lerövidült alvás bizonyos negatív tünetekhez kapcsolódik, különösen az éjszakai alvásidőtartamán kívüli esetben.

Kevesebb alvás, magasabb pulzusszám

A University of Chicago alváslaboratóriuma által végzett tanulmányban 26 egészséges fiatal felnőttet egy hét időtartamra mindössze öt óra lehunyt szemmel történő rövidített éjszakánkénti alvásra szorítottak. A résztvevők fele a normál éjszakai órákban aludt, másik fele napközben, a több műszakban, nem tipikusan 9-5 óra munkaidőben dolgozók által jól ismert időzítéssel. A kutatók napközben mérték

  • a vérnyomást és a szívverést,
  • a vizelet norepinephrine szintjét,
  • a stresszhormon szintet,mely megemelheti a vérnyomást,
  • valamint a pulzus változékonyságát, a szívdobbanások közötti szüneteket, mint a szív- és érrendszeri kockázat mutatóját.

A vizsgálat időtartamának rövidsége miatt a vérnyomás egyik csoportban sem változott. Ugyanakkor, az alváskorlátozás a résztvevők mindegyikénél magasabb nappali pulzusszámot váltott ki. Azon csoport tagjainál, akik aludtak nappal, még több változást észleltek: magasabb vizelet norepinephrine szintet és kisebb éjszakai – amikor is ébren voltak – pulzusszám változékonyságot mértek esetükben.

„Van egy általánosan ismert tény, miszerint a pulzusszám változékonyságának csökkenése magasabb szív- és érrendszeri kockázatot jelent,” mondta a tanulmányt vezető szerző. Grimaldi és kollégái különösen figyeltek a szervezetet normál esetben leginkább erősítő, alacsony hullámú alvásra. „ A vérnyomás és a pulzusszám csökken, lehetővé téve a szervezet regenerációját,” tájékoztatott a professzor. Ugyanakkor mindkét alváskorlátozott csoportban a pulzusszám valójában növekedett, különösen a nappal alvók esetében – jelezve, hogy bizonyos körülmények esetén pl. a több műszakban dolgozóknál, nem valósulhat meg a szervezet teljes regenerációja.

Több műszak esetén jobban figyelnünk kell a szívünk egészségére

A munkaidő megváltoztatása nem lehetséges mindenki számára, ezért a kutatók megpróbálják kitalálni, mit lehet tenni, ha egyáltalán, a szívre gyakorolt negatív hatások ellen több műszak esetében. „Ugyanakkor egyetlen dolgot tudunk tanácsolni: az egészséges táplálkozás, a fizikai aktivitás kombinációját, megpróbálni annyit aludni amennyit lehetséges és a lehető legjobban csökkenteni a szív- és érrendszeri kockázathoz vezethető életviteli körülményeket“.